servis cetak logo

Cetakan Skrin (Silk Screen Printing)

Cetakan Skrin atas buku mesra alam

Cetakan Skrin atau juga dikenali sablon melibatkan penggunaan rangka dengan skrin atau jaringan yang diregangkan padanya. Prosedur ini melibatkan rekaan di atas skrin, di mana semua peralatan ini dipanggil sebagai “stensil”. Biasanya dakwat digunakan untuk mencetak rekaan dari stensil kepada sasaran objek. Teknik cetak ini ┬ádigunakan pada permukaan rata bagi cenderahati ┬ádan ia mampu mencetak sehingga 4 warna tanpa toning.

Cetakan Jenis Pad (Pad Printing)

Cetakan jenis pad 2 warna atas tetikus

Percetakan pad melibatkan penggunaan pad cetakan silikan dengan prosedur di mana dakwat separa melekit dihasilkan. Dakwat tersebut kemudian memenuhi ruang permukaan yang diukir, memandangkan dakwat tersebut secara semulajadinya melektit, ianya melekat pada pad dan kemudian dipindahkan pada permukaan yang perlukan cetakan. Ianya kebiasaannya diaplikasikan pada permukaan cenderahati yang tidak rata seperti bulat.

Cetakan Pindahan Haba (Heat Transfer Printing)

cetakan pindahan haba atas bag

Percetakan pindahan haba, juga dikenali sebagai cetakan termal, cetakan lilin-termal atau cetakan pindahan termal melibatkan penggunaan haba untuk memindahkan imej dari lilin kepada item atau objek lain. Ianya paling sesuai untuk logo dengan warna penuh atau warna gradien.

Ukiran Laser (Laser Engraving)

ukiran laser atas thumb drive

Ianya melibatkan penggunaan lazer untuk menanda atau menggores sesuatu permukaan. Teknik ini lebih sesuai pada logam, kayu dan material berasaskan silikon. Ukiran lazer tidak menghasilkan warna. Logo yang diukir ialah warna asas bagi material logam tersebut.